Vilken skiva, Rena snurren och Hejda dej, Lotta!

Vilken skiva, Lotta, skriven av Ester Ringner-Lundgren under pseudonymen Merri Vik, är det den sjunde boken om Lotta.

I den här boken ger sig Lotta och Giggi ut på en utflykt. En vinterdag som börjar härligt, men som slutar med att det blir snöstorm och flickorna går vilse. De når ett okänt hus, knackar på och blir vänligt mottagna. Det är hos Linn Arki de har hamnat, som är känd som lejondamen, en kvinna som har varit ute och rest i Afrikas djungler och tagit med sig massvis med reliker hem som finns utspridda lite överallt i huset. Det här är inte min favoritlottabok, jag gillade inte riktigt den här lejondamen, hon verkade så konstig.

Betyg: 7,5 bokstaplar av 10 möjliga.

Rena snurren, Lotta!

Det här är den nionde boken om Lotta. I början av boken befinner sig Lotta och Giggi i Köpenhamn med tillsammans med sina mammor. De har vunnit en resa till Köpenhamn, och nu blir den äntligen av! Jag blev inte det minsta förvånad när Lottas och Giggis lärare Lockige Fridolf – egentligen adjunkt Vestlander – dyker upp i Köpenhamn. Lockige Fridolf dyker upp nästan överallt i böckerna om Lotta. Men han är rolig, eller kanske är det mest Lottas sätt att beskriva honom som är roligt.

Min favoritscen är när Lotta ska köpa en ny tekopp. Inte för att scenen är särskilt rolig utan för hur Lotta berättar om koppar, att i hennes familj har alla varsin speciell kopp, att dricka choklad ur på morgonen och te på kvällen. Jag gillar också koppar väldigt mycket. De är speciella, och vissa tycker man mer om än andra, men det går inte att förklara varför en specifik kopp tilltalar en mer än andra.

Betyg: 8,5 bokstaplar av 10 möjliga.

Hejda dej, Lotta!
Bok nummer 14.

På jullovet har Lotta varit hos sin faster och farbror för att, med hjälp av sin farbror som är lektor i matematik, läsa upp sitt mattebetyg. Trots allt pluggande är Lotta nöjd med sitt lov, och full av energi och motivation går hon in för att bli en riktig mönsterelev. Vilket visar sig bli rätt svårt… allt sånt är ju svårt när man heter Lotta, som Lotta väldigt ofta påpekar.

Men innan jullovet är slut är det det traditionsenliga släktkalaset hos tant Bernhardina. Paul kommer och Lotta ser fram emot att få träffa och dansa med honom. Men det blir inte alls som hon tänkt sig. Paul har mest ögon för Viveka, och svartsjuk och ledsen går Lotta ut i köket och diskar istället.

Betyg: 8,5 bokstaplar av 10 möjliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s