En ö i havet – böckerna vs tv-serien

SPOILERVARNING!!!

Det är få filmatiseringar som kan mäta sig med böckerna. En ö i havet kan det. Jag ÄLSKAR tv-serien nästan lika mycket som jag älskar böckerna. Nästan. Några skillnader mellan böckerna och tv-serien: Karaktären Vera är inte med alls i tv-serien, men jag tycker inte att det gör så mycket. Visst spelar hon en rätt så stor roll i böckerna, men vid filmatiseringar måste ju en del strykas och då tycker jag att Vera var ett bra val.

En annan skillnad, som jag inte gillar, är att det i tv-serien inte framgår att Steffi hoppar över första året i gymnasiet. Jag tycker att det är en viktig detalj som visar hur gärna Steffi vill studera för att bli läkare.

Och så är det förhållandet med Sven. I tv-serien får vi bara en jätteliten inblick i deras förhållande, och vi får knappt veta hur det slutar mellan dem heller. Synd.

Och slutet. Boken slutar med att Steffi och Nelli precis har klivit på båten som ska ta dem till Amsterdam där de ska möta sin pappa. I tv-serien kommer deras till Sverige,  och de träffar varandra på tågperrongen. Den scenen är så otroligt känslosam. Jag gråter varenda gång jag ser den. De har inte träffat sin pappa på sex år! Pappan är traumatiserad, Steffi har blivit vuxen och Nelli har blivit tonåring. Jag tycker nog lite mer om tv-seriens slut än bokens.

Hela den här serien är så känslosam, med stämningsfull och passande musik.

Betyg på tv-serien: 9 filmklappar av 10 möjliga.

Annonser

3 thoughts on “En ö i havet – böckerna vs tv-serien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s