Sågverksungen

Sågverksungen – Vibeke Olsson

Det här är den första boken av fem om Bricken på Svartvik. Bricken är 10 år och jobbar som ströflicka på sågverket. Bricken har långa arbetsdagar, hon jobbar mellan klockan 6 på morgonen och 8 på kvällen. Bricken är en duktig arbeterska och hennes föräldrar är stolta över henne. Den 26 maj 1879 utbryter en strejk på sågverket, på grund av att lönerna har sänkts sedan förra året. Det är konstigt, tycker Bricken, man kan väl inte bara sluta arbeta?`Men jo, pappa gör ju det och enligt Bricken är pappa den klokaste och mest allvetande människa som finns.

Brickens familj verkar ha det lite bättre ställt än de andra familjerna som bor vid sågverket. I Brickens hem (som består av ett enda rum) är det alltid rent och fräscht, de har till och med vackra trasmattor. Dessutom har Bricken, hennes mamma och hennes pappa väldigt fina relationer sig emellan. De respekterar varandra och behandlar varandra väl, något många av deras grannar inte gör. Många grannkarlar är det som super och slår hustru och barn. Men så funkar det inte i Brickens familj. Brickens mamma är baptist och har nyligen blivit döpt och Brickens pappa förstår sig inte alls på det där med religion, men han respekterar sin fru för hennes tro. Det är fint beskrivet.

Det berättas även om hur Brickens föräldrar hade det innan de fick sin dotter. Då var de utfattiga  och rev bland annat ner tapeterna för att kunna komma åt och äta stärkelsen som fanns där. Alltså, äta tapetstärkelse? Det har jag aldrig läst om innan, vilket är lite konstigt då jag har läst många, många skildringar om fattigsverige på 1800-talet. Bark åt man ju, men tapeter?

Jag tycker jättejättemycket om den här boken! Den var både underhållande och lärorik. Ska definitivt läs uppföljarna så snart jag kan!

Betyg: 10 bokstaplar av 10 möjliga.

Andra böcker i serien:

1. Sågverksungen
2. Bricken på Svartvik
3. Sågspån och eld
4. Amerikauret
5. Glödens färger

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s