Siden, sammet, trasa, lump

Systrarna Andersson #1: Siden, sammet, trasa, lump – Solveig Olsson-Hultgren

Småland 1899 och en nybliven torparfamilj (de var statare innan). Elin är 11 år och blir mycket ledsen när hon får reda på att hennes föräldrar överväger att emigrera till Amerika. De har inte råd att betala det sista på torpet. 20 kr är det som fattas. Elin, som älskar sitt nya hem och absolut inte vill förlora det bestämmer sig för att ge sig iväg och tjäna ihop dessa 20 kr på egen hand. Så snart sommarlovet har börjat ger hon sig iväg. Hon hade velat ha mig sig sin bästa vän Rebecka, men Rebecka är liten och svag och vill inte sinka Elin.

Det blir en händelserik sommar för Elin, hon ramlar ner i en varggrop, får arbete på en herrgård där hon får putsa kristallprismor, får ett annat arbete på ett pappersbruk och framförallt, hon får nya vänner, vänner för livet.

Elin möter många orättvisor. Den största av alla orättvisor är den misär som bästa vännen Rebecka lever i. Rebecka är föräldralös och bor på fattighuset. Hon är undernärd och blir svårt sjuk och hon önskar sig en porslinsdocka, en önskan som Elin arbetar hårt för att kunna uppfylla.

Jag älskar den här boken, jag vet inte hur många gånger jag har läst den. Just den här boken är dock rätt lik Lina vännen min av AnneMarie Hellström vilket drar ner betyget något. Det är storyn om Rebecka som är väldigt lik Hedvig – också hon en sjuk fattighusunge.

Betyg: 8 bokstaplar av 10 möjliga.

Andra böcker i serien
1. Siden, sammet, trasa, lump
2. Arbetets döttrar
3. Drömmar av glas
4. Nya tider
5. Det fjärde rummet
6. Skärvor av kristall
7.Roller och ridåer
8. Spränga gränser
9. Revolternas år
10. Fyra systrar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s