Håll masken, festligt och vilken tur, Lotta!!!

Lotta #18: Håll masken, Lotta! – Merri Vik

Det är sommarlov och Lotta och hennes mamma är ensamma på landet. Det har regnat flera dagar i sträck och Lotta börjar bli uttråkad. Så sätter de igång med att rensa på vinden och där hittar Lotta några gamla kläder. Hon klär ut sig till en gammal gubbe, och det blir en väldigt bra förklädnad. Lotta bestämmer sig för att åka in till stan och gratulera Giggi på namnsdagen och se om hon kan lura henne. Men Giggi är inte hemma, och Lotta har glömt sin nyckel så nu måste hon vandra omkring på stan i några timmar, tills mamman kommer hem. Detta blir startskottet för en rad jobbiga men roliga missöden.

Det här är en av de Lotta-böcker som jag tycker mest om. Det är inte för att Giggi inte alls är med i boken utan mer för att Lottas mamma får lite mer utrymme. Vanligtvis är mamman inget mer än just mamma och hemmafru. En person som bara finns där men som en inte får lära känna. Inte får vi väl lära känna henne särskilt väl i den här boken heller men hon får som sagt lite mer utrymme och det gillar jag.

Betyg: 9,5 bokstaplar av 10 möjliga.

Lotta #22: Festligt Lotta – Merri Vik

Det är maj, snart sommarlov och Lotta är för tillfälligt mycket tillfreds med sin tillvaro.Den första lediga dagen i maj ger sig Lotta och Giggi iväg på en skogsutflykt. På väg till bussen får Lotta syn på en katt högt upp i ett träd. Giggi avråder Lotta från att klättra upp och hjälpa katten, men Lotta lyssnar inte, och så går det som det brukar göra när Lotta ska rädda katter.

Lite längre fram  boken blir det lite, lite av en deckarhistoria. Lotta och Giggi hittar några vackra stenar på en strand och ett litet tag efter det går det plötsligt upp får Lotta att hennes sten kanske kan vara en av juvelerna som blev stulna några veckor tidigare. Det blir lite mer spänning än vad det brukar vara i Lottaböckerna. Gillar’t!

Men tycker så himla synd om Lotta, och alla andra inblandade, när Lockige Fridolf ber Lotta bära hem en tung bunt papper till honom, för att han ska iväg på kvällen och vill inte bära på dessa tunga papper resten av dagen. Lotta och Giggi ska inte hem direkt och får därför kånka på denna tunga last. Självklart kommer Lottas bag med papperna bort och de får flänga runt hela staden efter dem. Jag fattar verkligen inte varför Lotta och Giggi ska behöva bära omkring på det, för att Lockige Fridolf vill slippa det? Det är hans papper, och han borde själv ta hand om dem. Nä, stackars Lotta och Giggi.

Betyg: 10 bokstaplar av 10 möjliga.

Lotta #23: Vilken tur, Lotta! – Merri Vik

Lotta har hjärtesorg. Hon väntar och väntar på att Paul ska ringa, vilket han inte gör. Mitt i Lottas deppighet kommer Giggi med ett trevligt semesterförslag. Hennes moster Kajsa som är journalist ska ut på en roadtrip med sin bil Loppa och göra en massa intervjuer och reportage. Kajsa vill gärna ha med flickorna på sin tripp och det blir en rolig och händelserik resa med flera missöden.

Det är i den här boken som för första gången får stifta bekantskap med Giggis moster Kajsa, och hon figurerar i flera av de senare Lottaböckerna. Jag gillar henne. Tyckte att det behövdes en ny karaktär, det är ju annars samma karaktärer mest hela tiden. Kajsa kom in som en frisk fläkt.

När jag läste den här boken fick jag en känsla av att Lotta och Giggi har blivit äldre och mer mogna. Jag tror att de är 15-16 år nu, men de har redan klart för sig vad de vill syssla med i framtiden: Lotta ska bli journalist och Giggi läkare. Giggi har i och för sig vetat länge att det är läkare hon vill bli, men nu är hon ännu mer säker i sitt beslut över sitt framtida yrke.

Betyg: 10 bokstaplar av 10 möjliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s