Sagan om Isfolket #6-10

Sagan om Isfolket #6: Det onda arvet – Margit Sandemo

Kolgrim, den hårt drabbade fjortonåringen i släkten, vill ha isfolkets skatt och för att kunna komma över den måste han göra sig av med sin lillebror Mattias, som är den utvalde och som ska ärva skatten efter Tarjei. Kolgrim lurar därför iväg Mattias, han sätter honom i en liten roddbåt, där Mattias somnar, och låter den flyta iväg. När Mattias vaknar upptäcker han att Kolgrim är borta. Hur ska nu ta sig hem? Han har kommit en bra bit hemifrån och måste jobba ihop lite pengar för att kunna ta sig hem. Det är då allt det hemska, fruktansvärda – det som jag gråter över – händer. Mattias blir lovad ett jobb, men det visar sig vara ett farligt och plågsamt arbete i en gruva. Där finns några andra killar som också jobba. Många av dem har varit där länge och inte sett dagens ljus på flera år. De sliter, får stryk och knappt någon mat.

Men inte en enda ond tanke om Kolgrim tänker Mattias. Han är alltigenom god och snäll. Tillsammans med de andra killarna planerar de en flykt, den är mycket riskabel och är svår att genomföra, men vad har de att förlora? Stannar de i gruvan kommer de ändå att arbeta sig sjuka och dö. Den flykten är så himla spännande att läsa om. Grät en del.

Och slutet på boken! Älskar slutet! Så fint när Mattias kommer in i rättssalen där hans farfar sorensskrivaren Dag sitter. Dag, och resten av familjen, hade gett upp hoppet om Mattias, trodde att de aldrig mer skulle få se honom. Så fint, och en så känslosam återförening. Och Mattias har med sig sin vän Kaleb som är några år äldre än Mattias, och isfolket ger Kaleb anställning och boende på Gråstensholm. Just det är en väldigt viktig detalj i alla böcker om isfolket. Isfolket hjälper gärna utsatta människor med boende och trygghet, men för de utsattas skull är de noga med att de får jobba för sitt uppehälle, eftersom dessa människor gärna vill gör rätt för sig, och inte vill ta emot allmosor. Det är en viktig detalj.

Betyg: 9 bokstaplar av 10 möjliga.

Bok nummer 7: Spökslottet

Här är det Cecilies son Tancred som är huvudperson. Han blir besviken när han inte får följa med Leonora Christines familj till Nederländerna. Istället skickas han motvilligt iväg till sin faster Ursula på Jylland. Men där börjar snart mystiska saker hända… Tancred träffar en rädd flicka på flykt i skogen och han blir förälskad. Men sedan upptäcker han ett slott som enligt alla andra inte finns längre, och han stöter på en kvinna som varit död i många år. Jag gillar hur väl Sandemo beskriver den här mystiska berättelsen, som mot sitt slut faktiskt får en inte alls övernaturlig förklaring.

Betyg: 7 bokstaplar av 10 möjliga

Bok nummer 8: Bödelns dotter

Hilde är dotter till bödeln, och ingen i socknen vill ha med henne och hennes far att göra, förrän fyra kvinnliga lik hittas i närheten av deras hem. Mattias Meiden och Andreas Lind hälsar på hos bödeln och hans dotter för att få veta mer om morden. Detta blir Hildes första kontakt med människor, förutom fadern, på många år, och dessa människor förändrar därmed hela hennes tillvaro. Inget blir sig likt för Hilde mer.

Beträffande morden så ryktas det i socknen att det är en varulv som har begått dess, och nu börjar det återigen närma sig fullmåne och hela bygden är uppskrämd.

Ännu en gång lyckas Sandemo balansera skräck, fantasy och verklighet till en helt fantastisk, överväldigande berättelse.

Betyg: 7 bokstaplar av 10 möjliga

Bok nummer 9: Den ensamme

Den föräldralöse Mikael, Tarjeis son, är en mycket ensam och melankolisk person. För att vara sina fosterföräldrar till lags gifter han sig med den strikt religiösa och katolska Anette. Det äktenskapet blir inte lätt, då varken Mikael eller Anette har något större intresse för den andra. Mikael tvingas ut att strida i kriget, något han verkligen avskyr. Mikael sjunker bara djupare och djupare ner i sin ensamhet och depression.

Mikael är en av min favoritkaraktärer, och han är den karaktär som jag själv identifierar mig mest med. Han är melankolisk, lågmäld och tycker om att skriva, precis som jag. Det är Mikael som börjar skriva om Isfolket, anteckningsböcker som, tillsammans med Siljes dagböcker, kommer att få en stor betydelse längre fram i serien.

Betyg: 8 bokstaplar av 10 möjliga

Bok nummer 10: Vinterstorm

I den här boken är det Villemo Kalebsdotter som har huvudrollen. Vid sjutton års ålder förälskar hon sig i Eldar Svartskogen, en man med rykte om sig att vara en kvinnoförförare. Villemo är nära att bli våldtagen och i självförsvar råkar hon visst ha ihjäl gärningsmammen. Eldar Svartskogen var med när detta händer, och tillsammans flyr de för att undkomma gärningsmannens familj som till varje pris vill hämnas på Villemo och Eldar. Det blir en tuff för Villemo att vara borta från sig familj under en hel vinter. Villemo som fram tills  nu har haft ett helt bekymmersfritt och lyckligt liv.

Det är en sak som stör mig så himla mycket. När Villemo har blivit våldtgen tar Eldar på något konstigt sätt på sig ett ansvar att kontrollera om förövaren verkligen genomförde våldtäkten. Eldar kollar alltså Villemos underliv och konstaterar, att nej, han lyckades inte, Villemo är fortfarande oskuld. Så jäkla konstigt. :/

Annars är det här en av mina favoriter i serien, jag tycker mycket om karaktären Villemo, som påminner mycket om Sol. I de två följande böckerna får vi följa Villemo och Dominic och deras förbjudna kärlekshistoria.

Betyg: 9 bokstaplar av 10 möjliga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s