Sagan om Isfolket 1-5

Sagan om Isfolket – Margit Sandemo

1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden
4. Längtan
5. Dödssynden

Trollbunden får vi år 1583 möta sjuttonåriga Silje. Silje har förlorat alla sina familjemedlemmar i pesten och vandrar nu planlöst omkring i Trondheim. Hon finner en 2-årig flicka vid sin mammas döda kropp. Silje tar henne med sig, och ger henne namnet Sol. Lite senare hittar Silje och Sol ett spädbarn som blivit lämnad ensam. De träffar på Tengel, en man med ett hiskeligt utseende, som ber Silje om hjälp med att rädda en man. Som tack ordnar Tengel ett hem till Silje och barnen. Trots Tengels djuriska utseende blir Silje attraherad av honom.

Silje och Tengel bildar familj, och de flyttar in i Isfolkets dal. Legenden om Isfolket lyder så här:

Långt tillbaka i tiden, för många hundra år sedan, vandrade Tengel den onde ut i ödemarken för att sälja sin själ till satan. Han blev stamfader till Isfolket. Tengel lovades jordisk vinning mot att minst en av hans ättlingar i varje generation skulle gå i tjänst hos djävulen och utföra onda handlingar. Deras tecken skulle vara de kattgula ögonen, och de skulle besitta trolldomskrafter. Och en gång skulle det födas en, som ägde större övernaturlig förmåga än världen skådat. Förbannelsen skulle vila över ätten, tills man fann platsen där Tengel den onde grävt ned kitteln han använde, då han kokade häxbrygden som frammanade Mörkrets furste. Så säger legenden. Om den är sann, vet ingen. Men en gång på 1500-talet föddes en drabbad ättling av Isfolket. Han försökte vända det onda till det gott istället, och kallades därför Tengel den gode. Det är om hans familj denna saga handlar. Eller kanske den mest av allt handlar om kvinnorna i hans ätt.

Betyg: 8 bokstaplar av 10 möjliga

Bok 2: Häxjakten

Sol, Siljes och Tengels fosterdotter tillika Tengels systerdotter är sju år när familjen tvingas fly från Isfolkets dal på grund av att några häxjägare har fått för sig att bränna ner Isfolkets dal. Det är Silje, Tengel, Sol, femåriga Dag och så Liv, som är tre år och Siljes och Tengels kärleksbarn. De har ingenstans att ta vägen. Men så får Silje en ide. Hon söker upp herrskapsdamen Charlotte Meiden, som är Dags mamma, och ber om hjälp. Charlotte, och hennes mamma som först nu blir involverad i Charlottes svårigheter, ger Silje och Tengel ett hem, Lindallen, medan de själva bosätter sig på det närliggande godset Grånstensholm.

Sol är en häxa och gamla häxan Hanna i Isfolkets dal har lärt henne en hel del om trolldom och kärleksbrygder. Som 14-åring förför Sol en av drängarna på Gråstensholm, vilket gör drängen mycket förvirrad som tror att det är han som har förfört fjortonåringen.

Den här boken är en av de jag tycker bäst om i serien. Lite märkligt tycker jag det är att ingen i Charlottes familj märkte att hon var gravid, inte ens hennes kammarjungfru.

Betyg: 9,5 bokstaplar av 10 möjliga

Bok 3: Avgrunden

I den här boken är det Sol som är huvudperson. Sol har blivit vuxen och hon har nu fått Isfolkets skatt. Sol följer med Dag till Danmark där hon får jobb som barnflicka. Hon söker efter likasinnade, dvs andra häxor. Men det hemliga häxsällskap som hon blir medlem i är inget annat än båg. De är inga riktiga häxor, och Sol känner sig mycket ensam. Hon har en äventyrslust och i jakten på likasinnade ger hon sig iväg från Köpenhamn.

Sol är mycket sexuellt aktiv, hon förför man efter man, hon mixtrar med Isfolkets örter och har sex med Satan. Det var faktiskt rätt spännande att läsa om. I Skåne räddar hon en ung flicka som blir gruppvåldgtagen. Meta heter flickan och hon har ingen familj i livet. Sol vill egentligen inte ha mer med henne att göra, men Meta är envis och har fäst sig vid Sol och Sol tar därför med henne till Gråstensholm. Det är en sak som stör mig och det är att Meta plockar en bukett blommor till Sol, jag kommer inte ihåg vilka blommor det var men det var röda, vita och blå blommor, och Sol kommenterar att det är ju samma färger som i Norges flagga. Det är bara det att Norges flagga tillkom först 1821 och den här boken utspelas runt år 1600.

Sol har blivit gravid och hon försöker göra sig av med fostret med hjälp av Isfolkets medel. Men det vill sig inte, det är en bestämd unge som absolut vill komma ut i världen. Men Sol vill inte ha barnet, så hon lämpar av det hos sina fosterföräldrar, Silje och Tengel. Barnet får sitt namn efter Sols mamma, som också är Tengels syster, Sunniva.

Betyg: 7 bokstaplar av 10 möjliga

Bok 4: Längtan

Sols dotter Sunniva och Livs och Dags son Tarald gifter sig. Egentligen fick de inte det, eftersom om två personen av Isfolks-ätten får barn tillsammans är risken väldigt stor att de får ett drabbat barn och att mamman dör i barnsäng. Men det är för sent, Sunniva är redan gravid och Tengel försöker, utan framgång och i hemlighet, att döda fostret. Mycket riktigt blir följden ett drabbat barn, Kolgrim, och Sunniva dör.

Cecilie åker till Köpenhamn där hon blivit erbjuden en anställning som barnflicka, i samma familj som Sol jobbade för. Familjen var mycket nöjd med Sol som barnflicka och ville därför ha en från samma familj.

Betyg: 8 bokstaplar av 10 möjliga.

Bok 5: Dödssynden

Cecilie har råkat i olycka, som det så fint hette på den tiden. Hon är gravid efter att ha varit tillsammans med prästen i Gråstensholms socken. När hon reser tillbaka till Köpenhamn där hon fortfarande jobbar funderar hon på hur hon ska hantera denna minst sagt problematiska situation. Hon får en ide. Cecilie är bekant med en markgreve som heter Alexander Paladin. Han är homosexuell och ska upp i rätten där han kanske kommer att dömas till döden på grund av sin sexuella läggning. Cecilie söker upp Alexander Paladin och presenterar sitt förslag: De är båda i svårigheter och att gifta sig med varandra skulle till stor del lösas deras problem. Cecilie rabblar upp hon har tänkt sig det hela: Det blir ett helt platoniskt äktenskap, de ska ha varsitt sovrum och låta varandra leva sina liv så som de vill. Ett äktenskap skulle rädda både Cecilie och Alexander Paladin.

Cecilies och Alexanders bröllopsnatt är min favoritscen i boken. För att inte väcka misstankar om sitt platoniska äktenskap tillbringar de bröllopsnatten i samma sovrum. De sitter mitt emot varandra i sängen och spelar schack hela natten.

Betyg: 9,5 bokstaplar av 10 möjliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s