Näckrosdammen

Näckrosdammen av Annika Thor är den andra boken om Steffi och Nelli, två judiska flyktingar som år 1939 kommer till en ö i Göteborgs skärgård.

Steffi är nu 13 år och ska börja i flickläroverket i Göteborg. Hon är inackorderad hos doktorsfamiljen som generöst nog inte tar någon hyra. Steffis kamp fortsätter. Doktorn och doktorinnan är rasister som ingenting förstår. ”Kriget påverkar oss alla”, säger doktorinnan och syftar på att hennes nygifta dotter inte kan resa utomlands på smekmånad.

Tyskaläraren i skolan är hård mot Steffi. Hon tolererar inte Steffis österrikiska dialekt, utan det är rikstyska, och inget annat, som gäller.

Steffi finner en fantastisk vän i Maj. De hittar varandra direkt och deras vänskap beskrivs så himla fint. ❤

Den scen jag tyckte bäst om är när Steffi en dag följer med Maj hem från skolan och Majs lillasyster Ninni har fått krupp. Nelli hade krupp när hon var liten, så Steffi vet vad som ska göras. Hela familjen uttrycker sin tacksamhet och det ger Steffi en alldeles speciell känsla. Hon som ända sen hon kom till Sverige hela tiden har fått höra att hon ska vara tacksam för att hon fått komma till Sverige. Jag tycker att det är de som inte behöver fly från krig och misär som ska vara tacksamma och inte flyktingarna, men näe, så är det inte. Och det är exakt så det är idag, och det gör mig så himla ledsen.

Betyg: 11 bokstaplar av 10 möjliga

Andra böcker i serien
1. En ö i havet
2. Näckrosdammen
3. Havets djup
4. Öppet hav

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s